вгору

Чи передбачена відповідальність за порушення порядку заповнення АН/РК?

Вимоги щодо заповнення АН/РК визначені нормами ст. 231 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

У разі порушення особою, яка реалізує пальне або спирт етиловий, порядку заповнення та/або порядку реєстрації АН в ЄРАН отримувач пального або спирту етилового має право протягом 60 к.дн., що настають за днем реалізації пального або спирту етилового, подати до контролюючого органу заяву із скаргою на таку особу, яка реалізує пальне або спирт етиловий. До заяви додаються копії первинних документів, що підтверджують факт отримання такого пального або спирту етилового, або додаткові письмові пояснення суб’єкта господарювання, який фактично не отримував пальне або спирт етиловий, але зазначений в акцизній накладній, зареєстрованій в ЄРАН, як отримувач пального або спирту етилового (п. 231.10 ПКУ).

За порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовується, зокрема, адміністративна відповідальність (п. 111.1 ПКУ).

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ПКУ).

Відсутність податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку, у т.ч. неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачено законами України, тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 10 нмдг (ч. 1-2 ст. 163-1 КУпАП).

При повторному порушенні, протягом року, застосовується штраф у розмірі від 10 до 15 нмдг.

Отже, у разі порушення порядку заповнення 1-го/2-го примірників АН/РК відповідальність за порушення ПКУ не передбачена, однак до керівників та інших посадових осіб платника податку застосовується адміністративний штраф відповідно до ст. 163-1 КУпАП.

Таке роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 114.11.03.

Докладніше про алгоритм заповнення акцизних накладних форм «П» та «С» та розрахунків коригування форм «П» та «С», а також про штрафи за порушення порядку реєстрації АН в ЄРАН – з 01.10.2019 р., читайте у Блозі бухгалтера, та у розділі Інформер програми M.E.Doc та долучайтесь до нашого Telegram-каналу.