вгору

Державним унітарним підприємствам рекомендовано подати уточнюючу звітність за I квартал

Нагадуємо нашим користувачам, що з 27.04.2019 р. набрала чинності постанова КМУ від 24.04.2019 р. № 363 щодо змін до Порядку відрахування до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (далі – Порядок).

Що змінилось?

Відповідно до внесених змін, за результатами фінансово-господарської діяльності, починаючи з 1 січня 2019 р., частина чистого прибутку (доходу) визначається у розмірі:

  • 90% – для підприємств, обсяг чистого прибутку яких фактично у відповідному звітному періоді становить більше 50 млн грн.;
  • 50% – для інших підприємств.

Отже, починаючи з I кварталу 2019 р., державні унітарні підприємства розраховують платіж за підсумками фінансово-господарської діяльності (держдивіденди) наростаючим підсумком залежно від обсягу чистого прибутку підприємства за відповідний звітний період у розмірі:

  • 50% – якщо обсяг чистого прибутку становить 50 млн грн та менше;
  • 90% – при досягненні обсягу чистого прибутку більше 50 млн грн.

Тобто, якщо обсяг чистого прибутку підприємства за підсумками діяльності склав 50 млн грн. та менше, але перевищить цей обсяг у будь-якому наступному звітному періоді, таке підприємство повинно розрахувати наростаючим підсумком з початку року та сплатити до бюджету частину чистого прибутку (доходу) у розмірі 90%.

На що вплине?

Оскільки частина чистого прибутку (доходу), що відраховується за підсумками фінансово-господарської діяльності за І квартал 2019 р., сплачується до бюджету у ІІ кварталі 2019 р., така сума відображається в податковій декларації з податку на прибуток та впливає на показники фінвітності за півріччя 2019 року.

Розрахунок з фінзвітністю подається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до органів ДФС у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств (п. 3 Порядку).

Таким чином, за підсумками фінансово-господарської діяльності за І квартал 2019 р. граничний строк подання платниками декларації з податку на прибуток та Розрахунку разом з фінзвітністю припадає на 10 травня. Граничний строк сплати – 20 травня цього року.

Які особливості подання Розрахунку за I квартал?

Важливо! Платники держдивідендів за І квартал 2019 р. повинні подати до органу ДФС Розрахунок із застосуванням нормативів відрахування частини чистого прибутку (доходу), встановленими з урахуванням положень Постанови № 363.

Якщо уточнення показників Розрахунку за І квартал 2019 р. на виконання вимог постанови № 363 здійснюється після спливу терміну його подання, платник подає уточнюючий Розрахунок за такий звітний період, в якому зазначається сума збільшення (зменшення) частини чистого прибутку (доходу), що виникає відповідно до вимог постанови № 363.

Форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (далі – Розрахунок) затверджена наказом ДПАУ від 16.05.2011 р. № 285. Ідентифікатор форми у М.E.Doc J0108207.

Але оскільки формою Розрахунку не передбачено проведення уточнень, платник податку має право самостійно здійснити відмітку «уточнюючий».

Відповідне роз’яснення надано листом ДФС від 08.05.2019 р. № 14809/7/99-99-15-02-01-17.

Довідково: скасовано преференції при розрахунку нормативу держдивідендів окремим підприємствам (докладніше у листі).