вгору

Як заповнити уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ

Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Податкового кодексу України), платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації.

ДФСУ у листі від 12.03.2018 р. № 978/6/99-99-12-02-01-15/ІПК наводить алгоритм заповнення уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ:

- в графу 4 уточнюючого розрахунку переносяться показники декларації, що уточнюється. У разі, якщо до декларації за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графі 4 відображаються відповідні показники графи 5 останнього уточнюючого розрахунку, який подавався до декларації звітного (податкового) періоду, що виправляється;

- у графі 5 відображаються всі показники декларації з урахуванням виправлених помилок;

- в графі 6 відображається абсолютне значення помилки по всіх заповнених в уточнюючому розрахунку рядках з відповідним знаком (+/-), у разі якщо абсолютне значення дорівнює нулю, то відповідний рядок не заповнюється.

При цьому, в уточнюючому розрахунку відображаються всі заповнені рядки декларації, що уточнюється. Не заповнені рядки в декларації, в уточнюючому розрахунку залишаються не заповненими.

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Крім того, платник податків при поданні уточнюючого розрахунку зобов'язаний сплатити штраф у розмірі 3% недоплати. Сума нарахованого штрафу відображається у графі 6 рядка 18.1.

Зверніть увагу! Оскільки у декларації з ПДВ відсутні рядки, в яких вказуються суми штрафу, тому виправити суму штрафу, визначену в уточнюючому розрахунку шляхом подання іншого уточнюючого розрахунку не можливо. Про це податківці зазначили у листі від 16.04.2018 р. № 1607/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.