вгору

Якщо працівник виконує обов’язки іншого працівника – потрібно доплатити

Фахівці Держпраці під час здійснення інспекційного відвідування агропромислового підприємства встановили, що заробітна плата нараховується не в повному обсязі працівникам, які виконували водночас зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) без звільнення від своєї основної роботи.

Так, перевіркою відомостей із нарахування заробітної плати за певний період встановлено, що додаткова оплата за суміщення професій окремим працівникам не нараховувалася і не виплачувалася.

Перевіркою табелів обліку відпрацювання робочого часу також встановлено, що окремі працівники виконували свої трудові обов’язки у понаднормовий час, проте додаткова оплата праці в агрофірмі їм не здійснювалася.

Це є порушенням ст. 105 «Оплата працi при сумiщеннi професiй (посад) i виконаннi обов’язкiв тимчасово вiдсутнього працівника» та ст. 106 «Оплата роботи в надурочний час» Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП).

А саме, ст. 105 КЗпП передбачено,що працівникам, які виконують на тому ж підприємстві поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. Розміри доплати встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

У ст. 106 КзпП зазначено, що робота в надурочний час оплачується:

  • за погодинною системою оплати праці – в подвійному розмірі годинної ставки;
  •  за відрядною системою оплати праці – виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, за всі відпрацьовані надурочні години.

У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді.

Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.

За вищезазначені порушення передбачені штрафні санкції відповідно до ст. 265 КЗпП:

  • за порушення термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш, ніж на один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у розмірі 12 519 грн;
  • за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці на роботодавця – у розмірі 41 730 грн. щодо кожного працівника, чиї трудові та соціальні права порушено.

Про це повідомило Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Про розміри штрафів за порушення законодавства про працю та оплату надурочних робіт читайте у Блозі бухгалтера.