вгору

Нарахування ЄСВ на виплати за договором підряду

Нагадуємо, що підрядник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку та не може вимагати гарантій, передбачених для працівників. Він виконує свою роботу на власний ризик, самостійно її організовуючи. Докладніше про відмінності між трудовим договором і договором цивільно-правового характеру, зокрема, договором підряду, читайте у Блозі бухгалтера.

Тому виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (далі – договір ЦПХ) відноситься до доходів із джерел не за основним місцем роботи.

Особливості нарахування ЄСВ за основним та неосновним місцем роботи визначено ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464).

У разi якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, сума ЄСВ розраховується як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки ЄСВ. Тобто, здійснюється донарахування до мінімального страхового внеску.

При цьому при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізособам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру (абз. 3 ч. 5 ст. 8 Закону № 2464).

Отже, якщо фізособа виконує роботи (надає послуги) за договором ЦПХ не за основним місцем роботи та отримує за це винагороду, розмір якої не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який здійснюється нарахування, ЄСВ нараховується на фактичну суму винагороди, незалежно від її суми. Єдине обмеження – максимальна величина бази нарахування ЄСВ.

У разі якщо працівник виконує роботу (надає послуги) за договором ЦПХ за основним місцем роботи, до загальної бази нарахування ЄСВ за місяць включається заробітна плата (дохід) та сума винагороди за договором ЦПХ. При цьому, якщо база нарахування ЄСВ буде меншою за розмір мінімальної зарплати, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом та ставки ЄСВ 22%.

Про це нагадало ГУ ДФС у Харківській області.

Дізнайтесь більше цікавої інформації з Блогу бухгалтера: