вгору

Оновлено порядок проведення перевірок та застосування заходів впливу від НБУ

НБУ вніс зміни до порядку проведення перевірок щодо дотримання платіжними організаціями платіжних систем та їх учасниками, а також операторами послуг платіжної інфраструктури (далі – об’єкти оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем та переказу коштів. Про це зазначено на вебпорталі НБУ.

Так за наявності обґрунтованих підстав, що можуть свідчити про недотримання об’єктом оверсайта вимог законодавства України, Нацбанк здійснюватиме безвиїзну перевірку з окремих питань діяльності об’єкта оверсайта під час проведення ним операцій із переказу коштів.

Безвиїзна перевірка проводитиметься шляхом запитування в об’єкта оверсайта та подальшого аналізу інформації, документів та письмових пояснень щодо фактів, які можуть свідчити про порушення ним законодавства України з питань діяльності платіжних систем та переказу коштів.

Відповідні норми містять постанови Правління НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 22.11.2019 р. №139  та «Про затвердження Змін до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення обʼєктами нагляду (оверсайта) законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні» від 22.11.2019р. № 140, які набрали чинності з 30 листопада 2019 року.

Більше корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc.