вгору

Підсумки тижня (з 9 по 13 вересня 2019 року)

Звертаємо увагу наших користувачів, що у зв’язку з реорганізацією та перейменуванням ДФС на ДПС Державною податковою службою були запроваджені нові договори про визнання електронних документів. Довідник «Договори про визнання електронних документів» зі змінами є у програмі M.E.Doc, починаючи з версії 11.01.020. Отже, не забувайте своєчасно оновлювати програму!

А тепер – до інших новин.

На минулому тижні ВРУ розглянула ряд законопроектів, які стосуються бізнесу. Зокрема, про:

  • зміни щодо застосування РРО. Так, планують дозволити використовувати поряд з класичними також програмні РРО, підвищити штрафні санкції за порушення норм готівкових розрахунків тощо;
  • зміни для платників єдиного податку щодо РРО. А саме, не застосовувати РРО при готівкових розрахунках дозволять лише єдинникам 1-ї групи. Всі інші платники єдиного податку повинні будуть застосовувати РРО, починаючи з 01.01.2021 року. При цьому, деякі єдинники 2-4 груп (ФОП), які займаються, зокрема, інтернет-торгівлею, реалізацією уживаних товарів, повинні будуть перейти на РРО вже з 01.01.2020 року;
  • зміни у звітності. Звіт з ЄСВ планують об’єднати з формою №1ДФ. ФОП (в т. ч. платники єдиного податку) і фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, повинні будуть подавати відомості про суми ЄСВ «за себе» у складі річної податкової декларації.

Крім того, на цьому тижні у ВРУ планують розглянути законопроект №1210, який вносить суттєві зміни до Податкового кодексу України. Водночас Державна регуляторна служба України проінформувала ВРУ та Уряд, що за попередньою оцінкою прийняття даного законопроекту призведе до збільшення податкового навантаження на бізнес, а тому він потребує доопрацювання.

Також ДПС станом на 12.09.2019 року оновила розділи І та ІІ плану-графіка перевірок. До речі, однією із позитивних змін, які планується внести у ПКУ законопроектом №1210, є заборона органам ДПС змінювати план-графік перевірок частіше, ніж раз на квартал, крім випадків, коли це пов’язано із змінами найменування платника податків та/або виправлення технічних помилок.

Держстат оприлюднив на сайті Альбом та Загальний табель статзвітності на 2020 рік.

Кабмін схвалив рішення про остаточний перехід на електронний обмін документами між держорганами. Зміни мають запрацювати з 1 жовтня 2019 року. При цьому у планах Уряду перевести держоргани повністю в «цифру» вже в найближчі 1-2 роки.

Якщо у Вас виникли питання з приводу впровадження ЕДО на своєму підприємстві, то телефонуйте нам і ми Вам допоможемо – тел.: (044) 206 72 25, e-mail: [email protected].

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера і в розділі Інформер програми M.E.Doc.