вгору

Працівник може купувати товари для підприємства за власні кошти: є узагальнююча консультація від Мінфіну

Мінфін наказом від 26.04.2019 р. № 181 затвердив узагальнюючу податкову консультацію і остаточно визначився: не підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором компенсація власних коштів працівника за придбані товари (роботи, послуги) на користь роботодавця.

Але обов’язково повинні виконуватися наступні вимоги.

Якщо придбання товарів (робіт, послуг) здійснюється в рамках трудових відносин, такі відносини слід розглядати з урахуванням вимог законодавства про працю. Незалежно від того, чи були видані кошти як підзвітні, чи витрачені з такою метою власні кошти працівника, які потім відшкодовані роботодавцем.

Працівник складає Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт за встановленою формою. Затверджуючи зазначений Звіт, керівник підтверджує доцільність та обґрунтованість здійснених працівником витрат. При цьому бухгалтерська служба відображає у бухобліку зобов’язання перед підзвітною особою, визнане підприємством, за кредитом субрахунку 372.

Отже, у разі дотримання вищенаведених вимог, виплачена сума компенсації за придбані товари (роботи, послуги) за рахунок власних коштів на користь роботодавця не є доходом для цілей оподаткування ПДФО та військовим збором.

До відома! Аналогічну позицію висловлював Мінфін у листі від 26.02.2019 р. № 11220-16-63/5675. Докладніше про це читайте у Блозі бухгалтера.