вгору

Розрахунок коригування АН форми «П»: особливості заповнення

Про алгоритм заповнення акцизної накладної форми «П» (ідентифікатор форми J/F1203201) ми вже повідомляли у Блозі бухгалтера.

Сьогодні зупинимось на особливостях заповнення РК до АН форми «П» та найчастіших помилках, які призводять до його неприйняття.

  Код виду коригування, що проставляється в РК, залежить від показника, який коригується (Рис. 1).

Рис. 1

Особливості заповнення РК з кодом виду коригування «1» та/або «2»

1. При умові коригування за кодом 1 та/або 2 допускається заповнення першого рядка розділу I табличної частини РК. При цьому розділ II не заповнюється.

2. У разі коригування за кодами виду коригування «1», «2» допускається внесення відмітки «Х» до двох зазначених полів одночасно.

3. При коригуванні за кодом «1» та/або кодом «2» допускається відмітка у полі «Реєстрація в ЄРАН першого примірника особою, що реалізує пальне». При цьому коди операцій для складання в одному примірнику мають дорівнювати від 1 до 6 (ціле значення) (Рис. 2).

 

Рис. 2

 

  РК, складений в одному примірнику, в ЄРАН реєструє особа, що реалізує пальне.

4. У разі збільшення обсягів реалізованого пального або коли коригування показників не змінює обсягу реалізованого пального, примірники РК реєструються в ЄРАН в порядку, передбаченому для акцизних накладних, а саме:

  • перший примірник – особою, що реалізує пальне;
  • другий примірник – особою – отримувачем пального (після реєстрації першого примірника, особою, що реалізує пальне).

5. У разі зменшення обсягів реалізованого пального:

  • платник направляє особі – отримувачу пального перший та другий примірники РК;
  • особа – отримувач пального реєструє в ЄРАН перший та другий примірники РК.

6. Якщо обрано код виду коригування 1 та/або 2 (тобто, відповідні відмітки проставлено у двох чи в одному рядку), то обсяги реалізованого пального (колонки 4, 5) у першому рядку розділу I табличної частини РК повинні бути з від’ємним значенням.

Особливості заповнення РК з кодом виду коригування «3»

1. Якщо в РК зазначено код виду коригування «3», то у табличній частині РК заповнюємо тільки розділ І. Увага! Розділ ІІ РК не заповнюється.

2. При коригуванні коду товарної підкатегорії значення «код товару згідно з УКТ ЗЕД» у гр.1 не може дорівнювати значенню «код товару згідно з УКТ ЗЕД» гр. 2.

3. Якщо в РК зазначено код виду коригування «3», то числове значення обсягів реалізованого пального у рядках 1, 2 по модулю має бути однаковим (Рис. 3).

Рис. 3

4. При коригуванні за кодом «3» допускається відмітка тільки у полі «Реєстрація в ЄРАН першого примірника особою, що реалізує пальне».

5. У полі «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» зазначається 10 знаків; у полі «Опис товару згідно з УКТ ЗЕД» зазначається текст до 250 символів (див. Рис. 4).

Рис. 4

Особливості заповнення РК з кодом виду коригування «4»

1. Якщо в РК зазначено код виду коригування «4», то не заповнюється розділ ІІ табличної частини РК (заповнюється лише розділ I).

2. При коригуванні коду товарної підкатегорії значення «код товару згідно з УКТ ЗЕД» у ряд.1 не може дорівнювати значенню «код товару згідно з УКТ ЗЕД» ряд. 2.

3. РК, складений в одному примірнику (так само, і з кодом виду коригування 4), в ЄРАН реєструє особа, що реалізує пальне.

4. Поле «Обсяг реалізованого пального» заповнюється числовими значеннями, із заокругленням до двох знаків після коми. При цьому значення колонки 5 має більшим, ніж значення колонки 4.

5. РК з кодом коригування «4» перевіряються також на ідентичність кодів товару за УКТ ЗЕД.

6. У разі збільшення обсягів реалізованого пального примірники РК реєструються в ЄРАН в порядку, передбаченому для акцизних накладних:

  • перший примірник – особою, що реалізує пальне,
  • другий примірник – особою – отримувачем пального (після реєстрації першого примірника, особою, що реалізує пальне).

7. У разі зменшення обсягів реалізованого пального:

  • платник направляє особі – отримувачу пального перший та другий примірники РК;
  • особа – отримувач пального реєструє в ЄРАН перший та другий примірники РК.

Особливості заповнення РК з кодом виду коригування «5»

1. Якщо в РК зазначено код виду коригування «5», то розділ І табличної частини РК не заповнюється! Заповненню підлягає лише розділ II РК.

2. В РК з кодом коригування «5» до відповідного поля розділу ІІ лівої частини РК вносяться серія та номер податкового векселя, де допущено помилку, які зазначено в АН, що коригується, а в правій частині – правильні реквізити векселя (див. Рис. 5).

Рис. 5