вгору

Відлік доби проживання з метою справляння турзбору

Нагадуємо нашим користувачам, що ставка туристичного збору встановлюється за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі). Її розмір становить до 0,5% – для внутрішнього туризму та до 5% – для в’їзного туризму від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення. Відповідне рішення  приймається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. Норми встановлені пп. 268.3.1 Податкового кодексу України (далі –ПКУ).

  Базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ. Це передбачено пп. 268.4.1 ПКУ.

Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг затверджені наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 р. № 19 (далі – Правила). Вони регламентують основні вимоги щодо користування готелями та аналогічними засобами розміщення усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері надання послуг розміщення споживачам, і регулюють відносини між споживачами (фізособами, які проживають у готелях або мають намір скористатися готельними послугами) та готелями, виконавцями цих послуг.

Відповідно до п. 1.3 Правил розрахункова година – це година, яка встановлена в готелі та при настанні якої споживач повинен звільнити номер у день виїзду й після якої здійснюється заселення в готель.

Плата за надання готельних послуг стягується відповідно до єдиної розрахункової години – 12-ї години поточної доби за місцевим часом. Готель з урахуванням місцевих особливостей вправі змінити єдину розрахункову годину (п. 3.8 Правил). Зазвичай, розрахункова година зазначається у внутрішніх правилах готелю.

Договір про надання готельних послуг може бути укладений на визначений або невизначений термін. Зверніть увагу! При укладанні договору на невизначений термін погодженим вважається найбільш короткий термін, як правило, одна доба; дія договору в такому разі завершується о 12 год. дня, наступного за днем прибуття споживача (п. 3.7 Правил).

Отже, відлік доби проживання розпочинається з 12 год. дня, що передує дню виїзду, та триває 24 год. до розрахункової години, встановленої готелем.

Нагадуємо, що з 01.10.2019 р. платники туристичного збору звітуватимуть за новою формою звітності.Тобто, за три квартали слід відзвітувати за новою формою декларації J(F)0303505.