вгору

З внесенням змін до Положення про реєстрацію платника ПДВ: чи зміниться номер ІПН для ФОП - платника ПДВ?

Особі, що реєструється як платник податку, присвоюється індивідуальний податковий номер (далі – ІПН), який використовується для сплати податку. Це передбачено п. 183.18 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

ІПН для фізосіб становить 12-розрядний числовий номер такої структури:

·      з  1 по 10-й знаки – реєстраційний номер облікової картки платника податків;

·        11-й - 12-й знаки – контрольні розряди, алгоритм формування яких встановлює ДПСУ.

Така структура визначена пп. 2 п. 1.6 розд. І Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014р. № 1130, (далі – Положення № 1130).

Для ФОП, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, стосовно яких замість реєстраційного номера облікової картки платника податків до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено серію (за наявності) та номер паспорта, 1 – 10-й знаки 12-розрядного індивідуального податкового номера включають номер паспорта.

Зазначена норма передбачена наказом Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» від 29.01.2020р. № 30 (далі – Наказ № 30).

До внесених цим Наказом змін ІПН для фізосіб становив 10-значний реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Тобто, новий алгоритм формування ІПН застосовується під час реєстрації ФОП-платником ПДВ, починаючи з 09.03.2020 р.

Нормами п.1.6 розд. І Положення № 1130 визначено, що ІПН є єдиним для всього інформаційного простору України і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ.

Водночас, ст. 58 Конституції України визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Тобто, закріплено один з найважливіших принципів права: закони та інші нормативні акти не мають зворотної дії в часі.

Отже, у зв’язку із внесенням змін до Положення № 1130, ІПН для ФОП-платників ПДВ не підлягає зміні.

Таке роз’яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 101.02.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc. Також долучайтеся до нашого Telegram-каналу.