вгору

Застосування ПСП до доходів багатодітних батьків: роз’яснює ДПС

Податківці нагадали, за яких умов багатодітні батьки мають право на зменшення бази оподаткування ПДФО на податкову соціальну пільгу, та навели наочні приклади застосування ПСП.

1. На яку податкову соціальну пільгу (далі – ПСП) та при якому граничному доході у вигляді зарплати фізична особа має право зменшувати дохід у вигляді зарплати від одного роботодавця?

У 2020 році загальна ПСП дорівнює 1051 грн при граничному доході 2940 гривень.

Докладніше про встановлені розміри ПСП читайте в матеріалі Основні показники для бухгалтера у 2020 році.

2. Чи має право на ПСП батько, який утримує трьох дітей віком до 18 років, але двоє з яких є його рідними та одна дитина дружини, яка не всиновлена?

Оскільки чоловік не усиновив дитину дружини від першого шлюбу, у нього не виникає обов’язку щодо її утримання. Тобто, він не має права у такому випадку на застосування податкової соціальної пільги на не всиновлену дитину.

Однак, такий платник при отриманні доходу у вигляді зарплати, розмір якої у 2020 році не перевищує 5880 грн. на місяць (2940 грн. х 2 дит.), та при додержанні всіх інших вимог ст. 169 Податкового Кодексу України (далі – ПКУ), має право на застосування ПСП у розмірі 1051 грн. у розрахунку на кожну свою дитину.

3. На яку ПСП та при якому граничному розмірі доходу мають право батьки, які утримують двох спільних дітей віком до 18 років, разом проживають, але не перебувають у офіційно зареєстрованому шлюбі?

Батьки, які утримують двох спільних дітей віком до 18 років, разом проживають, але не перебувають у офіційно зареєстрованому шлюбі, при отриманні доходу у вигляді зарплати мають право на застосування ПСП у розмірі 1051 грн. у розрахунку на кожну дитину, при додержанні всіх вимог ст. 169 ПКУ.

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків у 2020 році – 5880 грн. на місяць, другому – 2940 гривень.

4. Чи мають право на ПСП та у якому розмірі батьки, які мають двох дітей, одна з яких є дитиною з інвалідністю?

Платник податків при додержанні всіх вимог ст. 169 ПКУ має право на застосування двох пільг:

  • на кожну дитину віком до 18 років, яка не є особою з інвалідністю, – по 100% пільги (у 2020 році – 1051 грн.);
  • та на кожну дитину з інвалідністю – по 150% (у 2020 році – 1576,50 гривень).

Про це нагадало ГУ ДПС у Чернівецькій області.