вгору

Зміни до порядку емісії та використання платіжних карток

НБУ удосконалив порядок здійснення банками емісії електронних платіжних засобів (платіжних карток) та операцій з їхнім використанням. Йдеться про постанову Правління НБУ від 29.11.2019 р. № 142 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (далі – Постанова № 142), що вносить зміни до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їхнім використанням, затвердженого постановою Правління НБУ від 05.11.2014 р. № 705.

Національний банк унормував:

  • порядок використання користувачем платіжного застосунку;
  • діяльність інформаційно-технічного посередника;
  • право фізособи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, використовувати корпоративну платіжну картку;
  • право емітувати до рахунку, відкритого на ім’я фізособи, визнаної судом недієздатною, електронний платіжний засіб на ім’я законного представника (опікуна) цієї фізособи;
  • право банку передавати користувачу платіжну картку через свого агента, якому надано право здійснювати ідентифікацію/верифікацію клієнтів;
  • обов’язок банку передбачати порядок видачі/передачі електронного платіжного засобу користувачу в договорі з клієнтом;
  • вимоги щодо:

- права довіреною особою клієнта отримувати платіжну картку, але без права користуватись нею;

- обов’язку постачальника платіжних послуг інформувати користувачів про вартість своїх послуг до початку ініціювання переказу.

Дано визначення понять «платіжний додаток» та «платіжний застосунок».

Платіжний додаток – програмний засіб, розміщений в апаратно-програмному середовищі електронного платіжного засобу (магнітна смуга, чип контактний/безконтактний), за допомогою якого здійснюються платіжні та інші операції, передбачені договором.

Платіжний застосунок – програмне забезпечення, встановлене в технічному/мобільному пристрої, яке дає змогу держателю ініціювати платіжні або інші операції із використанням електронного платіжного засобу.

Зверніть увагу! Положенням унормовано, що суб’єкти господарювання не мають права використовувати корпоративні електронні платіжні засоби для виплати заробітної плати, виплат соціального характеру.

Оновлений порядок ураховує сучасні тенденції на фінансовому ринку та міжнародну практику (йдеться про Директиву ЄС 2015/2366 Європейського Парламенту та Ради від 25.11.2015 р. про платіжні послуги на внутрішньому ринку (PSD2)).

Постанова № 142 набрала чинності 10.12.2019 р.