вгору

Зміни до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків до контролюючих органів – проект наказу від Мінфіну

ДФС на своєму сайті розмістила проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів» для обговорення.

Документ розроблено з метою забезпечення обміну інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платників податків в електронному вигляді між контролюючими органами та банками, іншими фінансовими установами у зв’язку із запровадженням в Україні формування номера банківського рахунку згідно з міжнародними стандартами (IBAN). Про це ми писали у нашому матеріалі.

Нагадаємо, що подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках до контролюючих органів передбачено вимогами наказу Мінфіну від 18.08.2015 р. № 721.

Проект наказу визначає послідовність дій банків у перехідний період, встановлений для переходу на використання номерів банківського рахунку за стандартом IBAN:

  • відкриття нових рахунків за стандартом IBAN;
  • зміна діючих рахунків клієнтів банків відповідно до вимог стандарту IBAN;
  • закриття діючих рахунків клієнтів банків та рахунків за стандартом IBAN;
  • а також надання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків до контролюючих органів.

Крім того, з метою спрощення процедур заповнення повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків фінансовими установами та обробки повідомлень контролюючими органами вдосконалено форму та зміст діючих форм повідомлень.

А також банкам надана можливість у перехідний період направляти повідомлення про зміну діючих банківських рахунків за стандартом IBAN (без закриття діючих рахунків та відкриття нових рахунків) за розробленими новими формами повідомлень.

Планується, що наказ набере чинності з 05.09.2019 р., але не раніше дня офіційного опублікування.

Докладніше про бухгалтерські новини читайте у Блозі бухгалтера або в модулі «Інформер» у програмі M.E.Doc та на веб-сервісі COTA.