вгору

Імпорт електроенергії: чи подавати декларацію з акцизного податку?

Нагадаємо нашим читачам, що відповідно до п. 212.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками акцизного податку є, зокрема: 

  • електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її на ринку електричної енергії; 
  • особа – суб’єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України. 

До підакцизних товарів належить, зокрема, електрична енергія. 

Датою виникнення податкових зобов’язань у разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є дата подання контролюючому органу митної декларації для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов’язання контролюючим органом у визначених законодавством випадках. 

Акцизний податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) сплачується платниками податку до або в день подання митної декларації. 

Платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ, а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді. 

Разом з цим, відповідно до п. 223.2 ПКУ платники податку, визначені п. 212.1 ПКУ (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у п. 215.3 ПКУ), подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію з акцизного податку. 

Зверніть увагу, що у вищезазначеному переліку імпортерів підакцизних товарів у яких не виникає обов’язок у подачі декларації акцизного податку, п. п. 215.3.9 ПКУ (електроенергія, з якої справляється податок та ставка акцизного податку на неї) не вказаний. 

У Додатку 7 Декларації здійснюється розрахунок суми акцизного податку з реалізації електричної енергії, у Розділі Е «Податкові зобов’язання з реалізації електричної енергії» зазначаються дані про суми податку з відповідних граф Додатку 7. 

У разі, якщо імпортер не є виробником електричної енергії, що має ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії та продавцем її на ринку електричної енергії одночасно, то при поданні Декларації за місцем реєстрації у відповідних графах Додатку 7 та Розділі Е ставиться 0. 

Отже, суб’єкт господарювання, який здійснює імпорт електричної енергії, є платником акцизного податку, й відповідно у нього виникає обов’язок у поданні Декларації. 

Про це повідомило ГУ ДПС в Одеській області.  

До відома наших користувачів, починаючи зі звітного періоду (листопад 2023 р.) подається оновлена форма декларації з акцизного податку (ідентифікатор форми J/F0209510). Оновлена форма Декларації з додатками є в програмі M.E.Doc в розділі Звітність – Реєстр звітів.