вгору

15 березня – останній день для подання заяви про перехід на спрощену систему з II кварталу 2019 р.

Нагадуємо нашим користувачам, що суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом звітного року. Для цього йому слід подати заяву до ДФС не пізніше ніж за 15 календарних днів (далі – к. д.) до початку наступного календарного кварталу. Заяву буде прийнято за умови дотримання вимог, встановлених п. 291.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему.

Крім того, єдиноподатник за умови дотримання вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп. Для цього йому також слід подати заяву до ДФС не пізніше ніж за 15 к. д. до початку кварталу, з якого заплановано такий перехід. У такому разі у єдиноподатника 3 групи – платника ПДВ анулюється реєстрація платника ПДВ, якщо він обирає 1–2 групи єдиного податку або ставку єдиного податку для 3 групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку.

Підсумуємо, 15 березня 2019 року – останній день для подання заяви про перехід на спрощену систему оподаткування з II кварталу 2019 р.:

  • платником на загальній системі оподаткування;
  • платником єдиного податку – для переходу на іншу групу платника єдиного податку.

До відома! Існують обмеження для перебування на єдиному податку 1–3 групи.

Є особливості і для набуття статусу платника єдиного податку для новостворених суб’єктів господарювання (пп. 298.1.2 ПКУ). Так, зареєстровані в установленому порядку фізособи-підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку для 1 або 2 групи, вважаються єдиноподатниками з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася держреєстрація.

А якщо такі новостворені суб’єкти господарювання протягом 10 к. д. з дня держреєстрації подали заяву про обрання спрощеної систему та ставки єдиного податку для 3 групи, що не передбачає сплату ПДВ, вважаються єдиноподатниками з дня їх держреєстрації.

Про це нагадала ДФС.

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675. Відповідно до норм цього наказу заява подається особисто платником або поштою. В електронному вигляді її подання наразі не реалізовано. Підтверджують це і податківці в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорії 107.12, 108.01.01).

Звертаємо увагу наших користувачів, що форми Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (PD800101) та Розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (PD800201), можна заповнити та роздрукувати з програми М.E.Doc.

Про те, коли подавати заяву при відмові від єдиного податку та про зміни в оподаткуванні єдиним податком з 01.01.2019 р. – читайте у Блозі бухгалтера.