вгору

Акцизний податок у ПРРО Cashalot

10.05.2022

Як ми повідомляли раніше, з 1 травня 2022 року діють норми щодо перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплачувати 5% акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Водночас, якщо суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі реалізує тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, які були вироблені та не реалізовані кінцевим споживачам до 1 квітня 2022 року, то обов’язок сплати 5% акцизного податку з роздрібного продажу залишається.

Отже, у цьому разі при здійсненні розрахункових операцій з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну у фіскальному чеку потрібно, як і раніше, зазначати код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування, ціну, фактичну кількість продажу та розрахований 5% акцизний податок.

Звертаємо увагу наших користувачів, що у ПРРО Cashalot акцизний податок розраховується та відображається у фіскальному чеку відповідно до вимог чинного законодавства. Всі нововведення законодавства враховано!

Як запрограмувати обов’язкові реквізити для підакцизного товару?

Для суб’єкта господарювання реалізовано можливість програмування у картці номенклатури тютюнового виробу, тютюну та промислового заміннику тютюну: артикулу, штрих-коду товару, найменування, коду за УКТЗЕД, одиниці виміру, ціни, ставки і літерного позначення акцизного податку та, за необхідності, ставки і літерного позначення ПДВ (рис. 1, рис. 2).

акциз

Рис. 1

акциз

Рис. 2

Фактичну кількість продажу необхідно зазначити у табличній частині у вікні створеного чека при проведенні розрахункової операції (рис. 3):

акциз

Рис. 3

З акцизом чи без формуються фіскальні чеки у ПРРО Cashalot?

Розрахунок акцизного податку реалізовано від встановленої ціни продажу у картці номенклатури (товару) та якщо обрано значення ставки 5%. Розрахована загальна сума акцизного податку за ставкою 5% відображається у фіскальному чеку окремим рядком із зазначенням розміру ставки та літерного позначення.

При цьому, у ПРРО Cashalot фіскальні чеки можуть формуватися:

  • як із розрахунком акцизного податку - якщо у картці встановлено значення акцизного податку “5%” та літерне позначення,
  • так і без його розрахунку - якщо у картці товару для акцизного податку обрано значення “Без ставки” (рис. 4).

акциз

Рис. 4

Слідкуйте за нашими матеріалами, щоб бути в курсі всіх новин! Ми працюємо для Вас!