вгору

Алкоголь на розлив у ПЕТ-пляшки: чи дозволяє ліцензія?

Роздрібна торгівля – діяльність з продажу товарів (у т. ч. з їх відвантаженням для подальшої доставки) кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у т. ч. на розлив без фактичного споживання у місці продажу або на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування. Це визначено ст. 1 Закону України від 18.06.2024 р. № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 3817). 

Місце роздрібної торгівлі – це:  

місце реалізації товарів (продукції), у т. ч. на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, в якому проводяться розрахункові операції,  

або 

місце реалізації товарів (продукції), з якого здійснюється їх відвантаження для подальшої доставки до кінцевих споживачів. 

Проведення розрахункових операцій у такому місці роздрібної торгівлі здійснюється через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером ДПС ПРРО. При їх застосуванні мають обов’язково створюватись у паперовій та/або електронній формі відповідні розрахункові документи, що підтверджують виконання розрахункових операцій. 

У передбачених законодавством випадках можливо застосування зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок, в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, незалежно від того, чи оформлюється через них продаж інших товарів.  

Торговельна площа місця роздрібної торгівлі алкогольними напоями, крім пива та/або сидру і перрі (без додавання спирту), та/або збродженими напоями, одержаними виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відс. об. (без додавання спирту) має становити не менше 20 кв. м. 

Відповідно до ч. сьомої ст. 16 Закону № 3817 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин), а для малих виробників виноробної продукції – алкогольними напоями без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових), у т. ч. через Інтернет, може здійснюватися СГ, зокрема, їх виробниками, за наявності у них ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. 

Розлив виноробної продукції (крім продукції, визначеної ч.ч. двадцятою та двадцять першою ст. 3 Закону № 3817) здійснюється у вироблену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, а також у металеві банки з харчового алюмінію, у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки або дерева, в упаковку типу «Tetra-Pak» і «Bag in box» та ПЕТ-кеги. Це визначено ч. дев’ятнадцятою ст. 3 Закону № 3817

Обмеження щодо продажу алкоголю 

Відповідно до ч. восьмої ст. 71 Закону № 3817 продаж вин з додаванням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних власного виробництва ординарних та марочних на розлив з тари місткістю від 50 л до 600 л дозволяється суб’єктам господарювання первинного та змішаного виноробства виключно за місцем виробництва, яке внесено до Єдиного реєстру ліцензіатів з виробництва та обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини та рідин, що використовуються в електронних сигаретах (далі – Єдиний реєстр). Річний обсяг продажу вин (виноматеріалів оброблених) на розлив такими СГ не може перевищувати 20% річного обсягу вироблених виноматеріалів. 

При цьому, Законом № 3817 не передбачено обмежень щодо роздрібної торгівлі на розлив без споживання на місці алкогольними напоями, зокрема винами столовими, десертними, пивом. 

Отже, за наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем, СГ може здійснювати роздрібну торгівлю на розлив без споживання на місці алкогольними напоями, зокрема винами десертними, пивом, за наявності місця роздрібної торгівлі (для алкогольних напоїв, крім пива, приміщення з торгівельною площею не менше 20 кв. м), яке обладнане РРО або ПРРО, та з обов’язковим дотриманням вимог ст. 71 Закону № 3817

При цьому, розлив алкогольних напоїв може здійснюватися у тару, визначену ст. 3 Закону № 3817. 

Суб’єктам господарювання первинного та змішаного виноробства дозволяється продаж вин з додаванням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних власного виробництва ординарних та марочних на розлив з тари місткістю від 50 л до 600 л виключно за місцем виробництва, внесеного до Єдиного реєстру. Річний обсяг продажу вин (виноматеріалів оброблених) на розлив такими суб’єктами господарювання не може перевищувати 20% річного обсягу вироблених виноматеріалів. 

Про це інформують податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 113.03.