вгору

Анулювання ПДВ-реєстрації: чи враховуються в обсяг оподатковуваних операцій операції на спецрежимі 2%?

Відповідно до пп. «а» п. 184.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку протягом попередніх 12 місяців, подала заяву про анулювання реєстрації, якщо загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, що надаються такою особою, за останні 12 календарних місяців була меншою від суми, визначеної ст. 181 ПКУ, за умови сплати суми податкових зобов’язань у випадках, визначених розд. V ПКУ. 

Згідно із розд. V та ХХ ПКУ до оподатковуваних операцій з постачання товарів/ послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ (20%), ставками 7 і 14%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ. 

Особливості застосування спрощеної системи оподаткування встановлені гл. 1 розд. XIV та підрозд. 8 і 10 розд. ХХ ПКУ. 

Нагадуємо, тимчасово, з 01.04.2022 р. до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше ніж до 01.08.2023 р., положення розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей, визначених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. 

Єдинники 3 групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою (пп. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). 

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ для цілей п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ розуміється, що для платників єдиного податку 3 групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, призупиняються права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (у т. ч. щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. 

Операції, здійснені платником єдиного податку 3 групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. 

Отже, при розрахунку обсягу оподатковуваних операцій, при визначенні підстав для анулювання реєстрації платником ПДВ, операції з постачання товарів/ послуг, здійснені в періоді застосування ставки 2%, не враховуюються. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.03.