вгору

Банківські сертифікати - новий вид цінних паперів: законопроект на розгляді у ВРУ

На розгляді ВРУ знаходиться Законопроект № 9034 «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансових інструментів банків». Законопроект передбачає запровадження нового виду емісійних цінних паперів, що випускається банками – банківські сертифікати.

На думку урядовців, зручність використання банківських сертифікатів полягає в тому, що такий сертифікат поєднує в собі властивості банківського вкладу і цінного паперу. Крім того, передбачається, що банківські сертифікати можуть бути як відсотковими, так і дисконтними.

Банківський сертифікат існуватиме в бездокументарній формі, на відміну від ощадних (депозитних) сертифікатів.

Також значною перевагою банківського сертифікату перед звичайним депозитним вкладом є відсутність обумовленого договором строку щодо повернення вкладу, виплати процентів, до закінчення якого отримати грошові кошти (за звичайним депозитним вкладом) є проблематичним.

Окрім того, отримувати суму погашення та проценти власник банківського сертифіката зможе у зручний для нього спосіб (на вказаний власником банківський рахунок), обумовлений договором із депозитарною установою, без необхідності особистого звернення до банку, який випустив банківський сертифікат.