вгору

Безготівкові розрахунки з 01.01.2024 р.

27.12.2023

Нагадуємо, що на виконання вимог ч. двадцять дев’ятої ст. 38 Закону України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 р. № 1591-IX (далі – Закон № 1591) прийнято постанову КМУ «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» від 29.07.2022 р. № 894 (далі – Постанова № 894). 

Так, 01.01.2024 р. вступає в дію пп. 2 п. 1 Постанови № 894. Він розширює коло суб’єктів господарювання, що в обов’язковому порядку мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги). 

Постановою № 894 передбачено поступове запровадження обов’язку торговців забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у т.ч. з використанням ЕПЗ, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).  

Так, наявність POS-терміналів стає обов’язковою: 

  • з 01.01.2024 р. – у населених пунктах з чисельністю від 5 тис. населення; 
  • з 01.01.2025 р. – з населенням менш ніж 5 тис. жителів. 

Важливо! Запровадження обов’язку відповідно до кількості населення не стосується торговців – ФОП – єдинників 1 групи та торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції, які повинні будуть встановити POS-термінали з 01.01.2026 р., незалежно від кількості населення. 

Податківці наголошують, що відповідно до Закону № 1591 торговцям забороняється: 

  • у будь-який спосіб обмежувати право держателя ЕПЗ обирати для здійснення розрахунків будь-який електронний платіжний засіб платіжних систем відповідно ч. двадцять восьмої ст. 38 цього Закону; 
  • встановлювати будь-яку додаткову (супровідну) плату під час здійснення оплати за продані ними товари (надані послуги) з використанням ЕПЗ, платіжних застосунків або платіжних пристроїв, у т. ч. плату за використання певного електронного платіжного засобу, платіжного застосунку або платіжного пристрою; 
  • встановлювати різні ціни на ті самі товари чи послуги у разі здійснення розрахунку за них у безготівковій формі порівняно з розрахунком готівковими коштами. 

Водночас, торговці мають право заохочувати покупця до використання певного ЕПЗ для здійснення розрахунків.