вгору

Безпечне пакування харчових продуктів: набирає чинності новий Закон

19.11.2025 р. набирає чинності Закон України від 03.11.2022 р. № 2718-IX «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами». 

Цей Закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами – від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів. 

Що змінюється? 

Вперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів. 

Закон зобов’язує виробників і імпортерів: 

  • впровадити належну виробничу практику (GMP); 

  • декларувати відповідність матеріалів встановленим вимогам; 

  • контролювати міграцію хімічних речовин із упаковки в продукти; 

  • проводити наукову оцінку ризиків; 

  • забезпечувати правильне маркування упаковки. 

Перехідний період 

Матеріали та предмети, виготовлені до 19.11.2025 р., можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності. 

«Тобто бізнес матиме час для планової заміни упаковки, а споживачі – поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки», – зазначив Голова Держпродспоживслужби С. Ткачук. 

Навіщо це потрібно? 

Мета Закону – захистити здоров’я споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами ЄС та гарантувати, що кожна упаковка, у якій зберігаються продукти, є безпечною для людини. 

Після впровадження цих вимог українські виробники отримають можливість виходити на європейські ринки з пакуванням, яке відповідає цивілізованим вимогам якості. 

Безпечна упаковка – це не лише турбота про якість продуктів, а й про здоров’я людей. 

Крок за кроком Україна впроваджує стандарти, які діють у країнах ЄС. 

Про це повідомлено на Урядовому порталі.