вгору

Чергові зміни в адмініструванні ЄСВ - законопроекти від ВРУ

У ВРУ 07.08.2023 року зареєстровано законопроект: 

  • № 9569 - Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; 
  • № 9570 - про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. 

Як зазначено в пояснювальних записках до законопроєктів вони розроблені для: 

  • покращення адміністрування в системі загальнообов'язкового соціального страхування працюючих громадян внаслідок зменшення адміністративних структур управління; 
  • запровадження єдиної системи управління коштами та єдиної інформаційної системи; 
  • посилення державного контролю за використанням коштів соціального страхування.  

Законопроектом № 9569 пропонується з 1 січня 2024 року об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування ЄСВ на Пенсійний фонд України (далі - ПФУ). 

Законопроектом № 9570, який набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, проте не раніше набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», вносяться зміни до ПКУ та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (законопроект № 9569), удосконалюється адміністрування ЄСВ. 

Крім того, передбачено, що взяття на облік страхувальників, забезпечення збору та обліку страхових коштів, контроль за повнотою та своєчасністю їх сплати, ведення Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування здійснюватиметься ПФУ. 

Сплата ЄСВ здійснюватиметься на рахунки територіальних органів ПФУ. 

Звітність про нарахування ЄСВ необхідно буде подавати через вебпортал ПФУ в електронній формі. Страхувальникам, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ять осіб, - за їх вибором в паперовій формі 

У разі прийняття Закон (законопроект № 9569) набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводяться в дію з 01 січня 2024 року.