вгору

Чи буде дохід у юрособи – єдинника при поверненні гарантійного внеску за участь в аукціоні?

Відповідно до пп. 2 п. 292.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Фізична або юридична особа, яка виявила бажання зареєструватись як учасник аукціону, сплачує реєстраційний внесок, розмір якого встановлюється організатором аукціону і не може перевищувати одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а також вносить гарантійний внесок у розмірі 10 % початкової ціни лота. Дані вимоги передбачені п. 3.11 Порядку проведення цільових аукціонів з продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, затвердженого наказом Мінфіну від 22.05.2017 № 518 (далі – Порядок № 518).

Учасникам цільового аукціону, які не були визнані переможцями, відповідно до п. 3.17 Порядку № 518 гарантійний внесок повертається протягом 5-ти банківських днів з дня підписання протоколу про проведення цільового аукціону, за вирахуванням платежів за банківські перекази.

Дане роз’яснення було надано у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 108.01.02.

Отже, суми гарантійних внесків, які сплачуються для участі в аукціоні і підлягають поверненню учасникам аукціону після його проведення, не включаються до складу доходу юридичної особи – платника єдиного податку (біржі), оскільки такі внески не є оплатою за товари (роботи, послуги).