вгору

Чи буде штраф за порушення законодавства з ЄСВ під час воєнного стану?

Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі – Закон № 2464), не застосовуються.

Це передбачено п. 9-21 розд. VIII Закону № 2464.

Нагадаємо нашим читачам, що  ч. 11 ст. 25 Закону № 2464 визначено, що податковий орган застосовує до платника єдиного внеску такі штрафні санкції:

  • у разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум;
  • за донарахування податковим органом або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого єдиного внеску;
  • за неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується єдиний внесок, накладається штраф у розмірі від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.
  • за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) накладаються штрафи, передбачені за порушення порядку подання інформації про фізичних осіб - платників податків у розмірах та порядку, встановлених ст. 119 Податкового кодексу України.

Отже, всі перераховані вище штрафи не застосовуються на період дії воєнного стану та протягом 3-х місяців після його припинення.

Крім того, відповідно до п. 9-22 розд. VIII Закону № 2464 тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам ЄСВ не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Про це повідомили податківці Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.