вгору

Чи може бути від’ємне значення ПДВ при коригуванні обсягів постачання за операції, які звільнені від оподаткування ПДВ?

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджено наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21 (далі – Порядок № 21). 

Відповідно до пп. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21 у рядку 5 податкової декларації з ПДВ (далі – Декларація) вказуються, зокрема, обсяги операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування та коригування за такими операціями. Для платників податку, які заповнюють рядок 5 Декларації, обов’язковим є подання додатку 5 (Д5). 

У рядку 5.1 (з рядка 5) Декларації вказуються обсяги операцій (з урахуванням коригування), які звільнені від оподаткування. Коригування обсягів за такими операціями окремо відображається у рядку 5.1.1 (з рядка 5.1) Декларації. 

Таким чином, якщо суми коригувань, здійснених у звітному періоді, які передбачають зменшення обсягів постачання товарів/послуг за операціями, що звільнені від оподаткування, перевищують обсяги звільнених від ПДВ операцій, здійснених у такому звітному періоді, або у звітному періоді такі операції відсутні, то показник рядків 5, 5.1 та 5.1.1 Декларації може мати від’ємне значення (відображатися зі знаком «»). 

Розяснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.24. 

Нагадуємо нашим читачам, що звітність з ПДВ була оновлена у 2023 році. А саме, з 01.09.2023 р. діє нова форма податкової декларації з податку на додану вартість (ідентифікатор форми J/F0200125).