вгору

Чи може неприбуткова організація обрати єдиний податок?

Нагадаємо нашим читачам, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2% можуть бути, зокрема, юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми.

Види діяльності, які не дозволяють юридичним особам бути платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

Відповідно до пп. 14.1.121 ПКУ неприбуткові підприємства, установи та організації – неприбуткові підприємства, установи та організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств згідно з п. 133.4 ПКУ.

У зв’язку з цим податківці Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП повідомили, що юридична особа, яка внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, може обрати третю групу платника єдиного податку за ставкою 2% на період дії воєнного стану в Україні, за умови виключення її з такого Реєстру та у разі дотримання вимог, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.