вгору

Чи можна англійською мовою зазначати інформацію у додатку КІК до податкової декларації про майновий стан і доходи?

Відповідно до пп. 39 - 2.1.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) контролюючою особою є, зокрема, фізична особа – резидент України, що є прямим або опосередкованим власником (контролером) контрольованої іноземної компанії. 

Контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису. 

Форма Звіту, скорочена форма Звіту та Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу, затверджені наказом Мінфіну від 25.08.2022 № 254. 

При цьому, інформація щодо найменування, місцезнаходження контрольованої іноземної компанії відображається у графах 8, 9 та 13 Звіту таким чином: 

  • у графі 8 Звіту зазначається повне найменування контрольованої іноземної компанії українською мовою; 
  • у графі 9 зазначається повне найменування контрольованої іноземної компанії англійською мовою; 
  • у графі 13 зазначається адреса контрольованої іноземної компанії українською (графа 13.1) та англійською (графа 13.2) мовами. 

Форма Декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція) затверджені наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859. 

Декларація складається з восьми розділів та дев’яти додатків до неї. 

Відповідно до п. 9 розд. IV Інструкції у додатку КІК «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії» (далі – Додаток КІК) до Декларації зазначаються данні платниками податку – резидентами України, що визнаються контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії. 

Додаток КІК заповнюється окремо по кожній контрольованій іноземній компанії. 

У заголовній частині Додатка КІК відображаються відомості про нерезидента, зокрема, у полях: 

  • «повне найменування нерезидента», – вказується найменування контрольованої іноземної компанії, яка зазначене у контракті/договорі; 
  • «місцезнаходження нерезидента», – вказується місцезнаходження контрольованої іноземної компанії, яка зазначене у контракті/договорі. 

Отже, у полях «повне найменування нерезидента» та «місцезнаходження нерезидента» заголовної частини додатка КІК вказується інформація, яка зазначена у контракті/договорі, українською мовою або англійською мовою. 

При цьому, така зазначена інформація має відповідати інформації відображеній відповідно у графах 8 або 9, 13.1 або13.2 Звіту. 

Про це повідомлено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.24. 

Нагадаємо нашим читачам, що у програмі M.E.Doc зручно заповнювати та подавати звітність, зокрема: 

  • Податкову декларацію про майновий стан і доходи (F0100214) та додаток КІК до Декларації (F0121814); 
  • Звіт про КІК для фізосіб: F0108601 – за скороченою формою та F0108701 – повною формою.