вгору

Чи потрібно подавати податкові декларації українським біженцям за 2022 рік?

Наразі питання щодо декларування доходів українськими біженцями, які перебувають за кордоном, викликають багато запитань.

Офіс Омбудсмана в Телеграм-каналі опублікував роз’яснення на запитання:

Чи необхідно декларувати іноземну допомогу в Україні та платити з неї податки?

Згідно з Податковим кодексом України (далі – ПКУ), платники податків зобов'язані подавати річну декларацію про майновий стан і доходи з подальшою сплатою податків. Однак чинним законодавством передбачається виняток щодо оподаткування доходів за кордоном. Це стосується осіб та членів сім’ї першого ступеня споріднення, постраждалих внаслідок збройної агресії РФ і які скористалися правом на тимчасовий захист за кордоном та отримують допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів.

Отже, громадяни України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, зобов’язані задекларувати як іноземний дохід отриману допомогу від іноземних держав, їхніх держфондів, іноземних кампаній та організацій. При цьому податок на цей іноземний дохід та військовий збір із суми такої допомоги не визначається та не сплачується.

Водночас Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев також надав роз’яснення щодо необхідності подавати податкові декларації українськими біженцями за 2022 рік.

У роз’ясненні зазначено, що подавати декларації повинні тільки податкові резиденти України. Статус податкового резидента визначається в п.14.1.213 ПКУ, відповідно до якого статус резидента визначається за критеріями, що застосовуються каскадно. Першим критерієм є місце проживання особи, потім місце постійного проживання, центр життєвих інтересів, проживання в Україні протягом 183 днів і лише в останню чергу (якщо попередні критерії визначити неможливо) – громадянство.

Таким чином, громадянин України не повинен подавати декларацію, якщо за попередніми критеріями він не є податковим резидентом України.

«Однак, в законі не написано, що до законопроекту № 7632, який з високою долею вірогідності буде прийнятий ВРУ в першій декаді квітня подана поправка, за якою, якщо резидент України отримує іноземні доходи, що не оподатковуються, він звільняється від обов’язку подання декларації.

Виплати від іноземних держав нашим біженцям ми звільнили від оподаткування раніше.» – зазначив Д. Гетманцев.

Нагадаємо нашим читачам, що декларація про майновий стан і доходи подається відповідно до ст. 179 ПКУ. Строк подання декларації громадянами, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації – до 01 травня року, наступного за звітним.