вгору

Чи повинна структура власності відповідати зразкам від Мінфіну?

Нагадаємо нашим читачам, що згідно з п. 4 розд. X Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 06.12.2019 р. № 361-IX юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, повинні подати державному реєстратору інформацію про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності протягом одного року з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким затверджена форма та зміст структури власності.

Структура власності була затверджена наказом Мінфіну від 19.03.2021 р. №163, який набрав чинності з 11 липня 2021 року.

Отже, юрособам потрібно подати держреєстраторам інформацію про кінцевого бенефіціара та структуру власності до 11 липня 2022 року.

На практиці виникають ситуації, коли держреєстратори відмовляються приймати у юросіб структуру власності, оскільки вона не відповідає зразкам складання схематичного зображення структури власності, які оприлюднені на офіційному вебсайті Мінфіну.

У зв’язку з цим Мінфін надав роз’яснення у листі від 04.01.2022 р. №26110-03-5/15 про те, що оприлюднені на сайті зразки складання схематичного зображення структури власності є лише прикладами, які можуть використовуватися юридичними особами для складання ними структури власності, і мають змінюватися юридичною особою в залежності від специфіки утворення, форми власності та підпорядкування, особливостей та обставин володіння власністю даної юридичної особи.

Тобто, структура власності юросіб не обов’язково повинна відповідати зразкам від Мінфіну.