вгору

Чи утримувати податок на доходи нерезидента за договором лізингу нерухомого майна, яке знаходиться не в Україні?

Дохід з джерелом їх походження з України - будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у т. ч. від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), доходи у вигляді, доходів від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих в Україні портів. Це визначено пп. 14.1.54 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).  

Особливості оподаткування нерезидентів регулюються п. 141.4 ПКУ. 

Перелік доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, які оподатковуються в порядку і за ставками ПКУ, встановлений пп. 141.4.1 ПКУ. 

Так, до доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, зокрема, відносяться лізингова/орендна плата, що вноситься резидентами на користь нерезидента - лізингодавця/орендодавця за договорами оперативного лізингу/оренди (пп. «ґ» пп. 141.4.1 ПКУ).  

Резидент, у т. ч. ФОП, фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, або суб’єкт господарювання (юридична особа чи фізична особа підприємець), який обрав спрощену систему оподаткування, або інший нерезидент, який провадить господарську діяльність через постійне представництво на території України, які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом, утримують податок з таких доходів за ставкою в розмірі 15% (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.4 - 141.4.5 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, що сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.  

Зверніть увагу! Вимоги абз. першого пп. 141.4.2 ПКУ не застосовуються до доходів нерезидентів, що отримуються ними через їх постійні представництва на території України.  

Таким чином, у разі якщо резидент України здійснює виплату лізингової/орендної плати нерезиденту за договорами оперативного лізингу/оренди нерухомого майна, що знаходиться поза межами України, то такі виплати не є доходом нерезидента з джерелом походження з України, що підлягають оподаткуванню податком на прибуток 

Таке роз'яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 102.16.