вгору

Чи враховувати у виконання нормативу, якщо особа з інвалідністю працює неповний робочий день?

Згідно зі ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 р. № 875-XII для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця. 

Виконанням нормативу робочих місць у кількості, визначеній згідно з частиною першою цієї статті, вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією, у тому числі підприємством, організацією громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичною особою, яка використовує найману працю, осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. 

Працевлаштування особи з інвалідністю за трудовим договором, що передбачає роботу на умовах неповного робочого часу, якщо для такої особи місце роботи є основним, є виконанням роботодавцем нормативу робочих місць. 

Порядок розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників визначений в Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286 (даліІнструкція № 286). 

Перелік категорій працівників, які включаються до облікової кількості, міститься в п. п. 2.4 і 2.5, а тих, які не включаються, – в п. 2.6 Інструкції № 286. Зокрема, до облікової кількості включаються штатні працівники, прийняті або переведені за ініціативою адміністрації на роботу на неповний робочий день або неповний робочий тиждень. 

Про це повідомлено на сайті Східного міжрегіонального управління Держпраці.