вгору

Цифровізація держреєстрів у сфері нерухомості

Уряд ухвалив постанову про створення 3 базових реєстрів: адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО), адрес (ЄДРА), будівель та споруд (РБС). Йдеться про постанову КМУ від 05.03.2024 р. № 254 «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо створення Єдиного державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, Єдиного державного реєстру адрес, Реєстру будівель та споруд у складі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва» (далі – Постанова № 254). 

Їх упровадження не лише допоможе розв’язати проблеми з реєстрацією прав власності, помилками в нарахуванні субсидій, труднощами в наданні соціальних послуг, а й стане дієвими інструментами для боротьби з корупцією.  

Інформація з цих реєстрів забезпечує взаємодію між інформаційними системами на різних рівнях управління. Наприклад, без реєстру адрес виникає ризик шахрайства щодо прав власності на нерухомість, можуть бути труднощі в реєстрації місця проживання та роботі спецслужб.  

Коли з’явиться Єдиний державний реєстр адрес, буде єдине достовірне джерело адресних даних, де кожен населений пункт, вулиця чи будинок матиме унікальний ідентифікатор. Перевага цього реєстру — його наповнюють та актуалізують безпосередньо відповідальні співробітники громад на місцях, які володіють найдостовірнішою інформацією. 

Створення та ведення відкритих реєстрів – важливий крок України до подальшої інтеграції в єдиний цифровий європейський простір.  

Проект координується Мінінфраструктури разом з Мінцифри за підтримки USAID / UK aid проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» та EU4DigitalUA. 

Про це повідомило Мінцифри. 

Постановою № 254 установлено, що: 

  • ЄДРАТО, ЄДРА, РБС починають функціонувати через 2 місяці з дня набрання чинності цією Постановою; 
  • масив (набір) даних про номери в адресах будівель, споруд, земельних ділянок та приміщень, надання яких забезпечується Мін’юстом, формується на основі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно; 
  • рішення про початок реалізації експериментального проекту на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих рфтериторіях у Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях приймають відповідні обласні державні (військові, військово-цивільні) адміністрації. 

До відома! Постанова № 254 набрала чинності 07.03.2024 р.