вгору

Деякі форми володіння КІК

Нагадуємо, що 01.01.2022 р. почали діяти правила щодо контрольованих іноземних компаній (далі – КІК). 

Окрім юридичного володіння, критерії якого визначені у пп. 39-2.1.2 Податкового кодексу Україні (далі – ПКУ), для цілей визначення володіння контролюючої особи (фізичної або юридичної) розраховується також опосередковане та/або фактичне (фактичний контроль) володіння. 

Відповідно до пп. 39-2.1.3 ПКУ під часткою в КІК розуміються корпоративні права, права в утворенні без статусу юрособи, до активів якої входить частка у юрособі, чи будь-які інші аналогічні права та/або правомочності, що надають фіз- або юрособі право: 

а) впливу на відповідну частку голосів у вищому органі управління; 

б) на отримання відповідної частини прибутку; 

в) блокування рішення про розподіл частини прибутку; 

г) на отримання відповідної частини активів іноземної юридичної особи у разі її ліквідації або припинення. 

Якщо відповідно до належного фізособі розміру частки обсяги прав є різними, приймається найбільше значення такої частки. 

У той же час, під володінням контролюючою особою усіх прав в КІК слід вважати суми часток, які: 

  • належать фіз- або юрособі безпосередньо або опосередковано через інших осіб, у т. ч. через утворення без статусу юрособи; 
  • належать будь-яким пов’язаним особам такої фізичної або юридичної особи безпосередньо або опосередковано через інших осіб. 

Розмір частки опосередкованого володіння розраховується: 

  • у разі володіння через один ланцюг осіб, які володіють частками одна в іншій – шляхом множення часток; 
  • у разі володіння через кілька ланцюгів осіб, які володіють частками одна в іншій – шляхом підсумовування часток в кожному такому ланцюгу. 

Коли особа фактично володіє часткою в розмірі понад 50% (через один або кілька ланцюгів) над юрособою у ланцюгу, вважається, що фізособа володіє часткою в такій юрособі у розмірі 100%. 

Коли особа здійснює фактичний контроль над наступною юрособою у ланцюгу, вважається, що така особа володіє часткою в наступній юрособі у розмірі 100%. 

Особа вважається такою, що володіє часткою в іншій юрособі, якщо така особа є засновником трасту, власником частки майна фонду, установи, іншого утворення без статусу юрособи, до активів якого входить зазначена частка, або учасником (партнером з повною або обмеженою відповідальністю) партнерства, до активів якого входить частка у юрособі.

 

 

Фактичний контроль має місце за наявності хоча б однієї з обставин, що визначена у пп. 39-2.1.6 ПКУ. Такими обставинами є, зокрема, надання особою зобов’язуючих вказівок органам управління юридичної іноземної особи, можливість здійснення або блокування операцій за банківськими рахунками тощо. 

 

Про це повідомила пресслужба ДПСУ.