вгору

Декларація збору за місця для паркування: яка форма та чи подавати за відсутності госпдіяльності?

Платниками збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – Збір) є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи – підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради (далі – Рада), організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Форма податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – Декларація), затверджена наказом Мінфіну від 09.07.2015 р. №636, передбачає подання платниками збору до контролюючого органу щокварталу звітності зі Збору, показники в якій відображаються не наростаючим підсумком, а окремо за кожний квартал.

Водночас п. 49.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або при наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Форма Декларації передбачає зазначення кількості днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів (колонка 5 додатка до Декларації).

Отже, якщо платником збору протягом звітного кварталу не проводилася господарська діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на відведених земельних ділянках, то відсутній показник, який підлягає декларуванню.

Враховуючи викладене, при відсутності у платника Збору господарської діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках, то Декларація за такий звітний квартал не подається.

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Тернопільській області.

Нагадаємо нашим користувачам, що податкову декларацію збору за місця для паркування транспортних засобів (ідентифікатор форми J/F0301207) зручно подавати до ДПС у програмі M.E.Doc.

Звертаємо увагу! Мінфін наказами від 30.11.2022 № 402 та від 20.12.2022 № 445 оновив форму податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів. Вони набирають чинності з дня офіційного опублікування.

Якщо накази наберуть чинності у цьому році, то нову декларацію згідно з вимогами п. 46.6. ПКУ потрібно буде подавати за І квартал 2023 року, якщо не буде інших роз’яснень ДПС.