вгору

Держмито за посвідчення договору продажу частки корпоративного права

Корпоративні права – права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Це визначено пп.14.1.90 Податкового кодексу України. 

Отже, корпоративні права виникають в особи, яка в обмін на майнову участь у господарській організації одержує право на частку в статутному капіталі (майні) такої організації. Корпоративні права є одним з видів майнових прав, що безпосередньо пов’язані з майном та не можуть відчужуватися окремо від майна. 

Відповідно до ст. 1 Декрету КМУ «Про державне мито» від 21.01.1993 р. № 7-93 (далі – Декрет) платниками держмита на території України є фіз- та юрособи за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами. 

Перелік найменувань документів і дій, за які сплачується держмито, наведено у ст. 2 Декрету, а розмір ставок держмита визначено ст. 3 Декрету. 

Податківці ГУ ДПС в Одеській області зауважили, що окремої ставки держмита за нотаріальне посвідчення договору продажу частки корпоративного права нормами Декрету не встановлено. 

Оскільки договір продажу частки корпоративного права має майновий характер, то держмито при його нотаріальному посвідченні справляється відповідно до пп. «д» п. 3 ст. 3 Декрету як за посвідчення інших договорів, що підлягають оцінці, тобто 1% суми договору, але не менше 1 нмдг (17 грн). 

Таким чином, за посвідчення договору продажу частки корпоративного права держмито справляється з суми, яка зазначена у договорі, незалежно від того, що вона є меншою від вартості таких корпоративних прав.