вгору

ДФС працює над запровадженням електронного аудиту

ДФС підтримує курс Уряду щодо уникнення необґрунтованих перевірок, зменшення тиску на бізнес, стимулювання розвитку підприємництва. Про це на офіційному сайті зазначив очільник ДФСУ.

Так, ДФС працює над запровадженням електронного аудиту, який планується запустити у повному обсязі до 2020 року.

Запровадження електронного аудиту дасть можливість спростити та скоротити процес аналізу даних, виявляти ризики ще до початку перевірки. Отримання первинних документів у паперовому вигляді буде необхідним лише по відібраних ризиках з метою перевірки можливих махінацій.

На думку податківців, це сприятиме запровадженню ефективного аудиту, що зменшить людський фактор при відборі ризиків для перевірок та дослідження.

На даний час ДФС використовує ризикоорієнтовану систему відбору до планових перевірок. «Перевіряються лише суб’єкти господарювання, які мають ризики щодо несплати податків та зборів. Система ризиків постійно вдосконалюється, а ризики - переглядаються. Тому саме у плановому контролі ДФС продовжуємо курс на зниження тиску на бізнес», – зазначив в.о. Голови Олександр Власов.

На сьогодні платники податків мають можливість самостійно оцінювати ризиковість ведення власної діяльності та ймовірність потрапляння до заходів планового аудиту. Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок та критерії ризиків від провадження діяльності суб’єктів господарювання, є відкритою інформацією.

Докладніше про останнє оновлення плану-графіка планових перевірок ДФС, читайте у Блозі бухгалтера.