вгору

Дія Сіті: куди перераховувати ПДФО з доходів гіг-спеціалістів, та як оподатковується оплачувана перерва?

ДПСУ надала роз’яснення у Інформаційному листі №4/2024 щодо оподаткування в режимі Дія Сіті.  

Зокрема, відповіла на питання:  

1.Чи весь ПДФО, утриманий з доходів гіг-спеціалістів, перераховується на рахунок за кодом 11011200 (винагорода, оплачувана перерва, разова матдопомога, регулярна матдопомога, лікарняні)? 

Так, ПДФО при нарахуванні заробітної плати працівникам, які перебувають із резидентом Дія Сіті у трудових відносинах, сплачується на бюджетні рахунки, відкриті на ім’я територіальних громад за кодом класифікації доходів бюджету 11011200 (ПДФО із доходів спеціалістів резидента Дія Сіті). 

ПДФО при нарахуванні оплачуваної перерви, яка не передбачена гіг-контрактом, разової матдопомоги, регулярної матдопомоги, лікарняних сплачується на бюджетні рахунки, відкриті на ім’я територіальних громад за кодом класифікації доходів бюджету 1010400 (податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших, ніж заробітна плата). 

2. Щорічна оплачувана перерва є складовою винагороди відповідно до умов гіг-контракту. Таким чином, оподаткування при виплаті щорічної оплачуваної перерви, як складової винагороди, становить ПДФО 5 % та військовий збір 1,5 %. Правильно? 

Щорічна оплачувана перерва, якщо є: 

  • складовою винагороди відповідно до умов гіг-контракту, оподатковується за ставкою податку на доходи фізичних осіб 5% та ВЗ 1,5%; 
  • не складовою винагороди, то − за ставкою ПДФО 18% та ВЗ – 1,5%.