вгору

Єдиний податок: що зміниться з 1 січня 2019

З 1 січня набувають чинності зміни до Податкового кодексу, внесені Законом України від 23.11.2018 р. № 2628-VIII (далі – Закон № 2628). Зміни стосуються, зокрема, платників єдиного податку. Крім того, традиційно зростають ставки єдиного податку для 1-2 груп платників єдиного податку у зв’язку із збільшенням з 1 січня мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

Ставки єдиного податку

З 1 січня 2019 року максимальні ставки єдиного податку для 1-2 груп платників єдиного податку становлять:

1) для першої групи платників єдиного податку – 192,10 грн. (10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного року);

2) для другої групи платників єдиного податку – 834,60 грн. (20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року).

Ставки єдиного податку для 3-4 груп платників єдиного податку не зміняться.

Обмеження щодо перебування на єдиному податку

Доповнені обмеження для перебування на 4-й групі єдиного податку. А саме, уточнено, яку готову продукцію можуть виробляти платники єдиного податку 4-ї групи з виноматеріалів. До такої продукції належать: вина виноградні, вина плодово-ягідні та/або напої медові, вироблені та розлиті у споживчу тару малими виробництвами виноробної продукції з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва.

РРО для єдинників

З 1 січня розширено перелік платників єдиного податку, які повинні в обов’язковому порядку застосовувати РРО.

Так, незалежно від обсягу отриманого доходу за рік повинні застосовувати РРО з 01.01.2019 року платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію:

  • складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту,
  • лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Продаж єдинниками підакцизних товарів

З 1 січня буде розширено перелік підакцизної продукції, якою можуть торгувати платники єдиного податку 1-3 груп. А саме, фізособи – платники єдиного податку, крім роздрібного продажу пива та столових вин, зможуть продавати сидр та пері (без додання спирту) вроздріб.