вгору

До відома юросіб-єдинників 3 групи – власників та користувачів земель!

У разі перебування платника податків на спрощеній системі оподаткування (єдиний податок 3 групи), такий платник податків звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання звітності із податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються, зокрема, єдинниками 3 групи для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування). Це передбачено пп. 4 п. 297.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).  

Нагадуємо, господарська діяльність – це діяльність СГ у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність (ст. 3 Господарського кодексу України). 

Отже, якщо господарська діяльність на земельній ділянці платником податків не здійснюється, то у нього виникає обов’язок із декларування та сплати земельного податку за таку земельну ділянку на загальних підставах. 

Зверніть увагу! Тимчасово, на період з 01.08.2023 р. до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням норм ст. 50 ПКУ помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафів за п. 50.1 ПКУ, та пені (пп. 69.38 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).  

Відповідні зміни до ПКУ внесено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 р. № 3219-IX. 

Про це повідомила пресслужба ДПСУ.