вгору

Додаткова реєстрація СГ у сфері ЗЕД: чи потрібно?

Ні, не потрібно. 

Усі учасники зовнішньоекономічної діяльності (далі - ЗЕД), незалежно від форми власності, мають рівне право проводити будь-які види ЗЕД. Це включає валютні операції та розрахунки в іноземній валюті з іноземними компаніями, якщо це не заборонено або не обмежено законодавством, в тому числі заходами захисту, які вводить Нацбанк відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції». від 21 червня 2018 року № 2473-VIII. Такі норми передбачені вимогами ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16 квітня 1991 року № 959-ХІІ (далі - Закон).  

Фізособи можуть займатися ЗЕД, починаючи з моменту, коли вони стають цивільно дієздатними згідно законодавства України. Якщо фізособа постійно проживає в Україні, вона може це робити, лише якщо зареєстрована як суб’єкт господарської діяльності. Особи, які не проживають в Україні постійно, можуть займатися ЗЕД, якщо є підприємцями в тій країні де вони проживають або є її громадянами. Юридичні особи можуть займатися ЗЕД з моменту отримання статусу юридичної особи, відповідно до своїх статутних документів. 

Господарська діяльність іноземних компаній в Україні, включаючи ЗЕД, регулюється законами України. Якщо ця діяльність пов’язана з іноземними інвестиціями, то застосовуються спеціальні закони України. 

Слід зазначити, що чинним законодавством не передбачена додаткова реєстрація в контролюючих органах суб’єктів ЗЕД. 

Таке роз'яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 112.01.