вгору

Доступ до інформації про учасників ринку небанківських фінпослуг відновлюється!

НБУ повідомив про відновлення доступу до даних з окремих реєстрів і переліків учасників ринків небанківських фінпослуг. Нагадаємо, він був обмежений у березні 2022 р. у зв’язку із запровадженням в Україні воєнного стану. 

Йдеться про інформацію з Держреєстру фінустанов, Реєстру колекторських компаній, Держреєстру страхових та перестрахових брокерів, переліку небанківських фінгруп, Комплексної інформаційної системи НБУ тощо. 

Також запроваджується формат віддалених інспекційних перевірок. Такий формат дасть змогу уникнути зловживань з боку піднаглядних НБУ установ. Зокрема, зміни місцезнаходження на населений пункт, уключений до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 р. № 309, що унеможливлює проведення інспекційних перевірок за місцезнаходженням такої установи. 

Зазначені зміни передбачені у постанові Правління НБУ від 28.11.2023 р. № 154 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39"(далі – Постанова), що набрала чинності з 30.11.2023 р. 

Згідно з Постановою повний доступ до інформації про небанківські установи буде відновлено протягом 5 робочих днів (далі – р. дн.) з дня набрання нею чинності, тобто з 06.12.2023 р. 

Небанківські фінустанови, колекторські компанії та юрособи, які не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінпослуги, зобов’язані розмістити відомості про свою структуру власності на власному вебсайті в мережі Інтернет протягом 10 р. дн. із дня набрання чинності Постановою. 

Про це йдеться на сайті регулятора.