вгору

Довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи: змінено форму

25.08.2022 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 16.06.2022 р. № 174 (далі – Наказ № 174), яким внесено зміни до форми довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань) (далі – Довідка) та Порядку оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань) (далі – Порядок), затверджених наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 568.

Наказом № 174 у Порядку, зокрема уточнено, що:

  • Заява та податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – Декларація) подаються платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за місцем податкового обліку, а тими платниками податків – фізичними особами (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), – до будь-якого контролюючого органу.
  • У разі неподання платником податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) Декларації та/або за наявності невиконаних зобов'язань зі сплати ПДФО, військового збору (для платників ПДФО – резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання) контролюючий орган надає заявнику вмотивовану відповідь щодо відмови в наданні Довідки у терміни, зазначені у п. 7 Порядку, а саме:

- платникам податків, які звернулися відповідно до п. 179.12 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) – протягом 10 к. дн. з дати отримання заяви;

- платникам ПДФО – резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання та які звернулися відповідно до п. 179.3 ПКУ, – протягом 30 к. дн. після надходження податкової декларації та сплати належної суми податку.

Довідку у паперовій формі отримує безпосередньо платник податків (уповноважений представник) за місцем податкового обліку, а тим платникам податків – фізособам (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), – ДПС, до якого подано Заяву, за умови підтвердження задекларованих у декларації сум.

Крім того, пп. 2 п. 8 Порядку викладено у новій редакції. За цією нормою, у ряд. 01 зазначається сума доходів, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу, зокрема, але не виключно: зарплата, дохід відповідно до умов договору ЦПХ, іноземні доходи, доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна, дохід від надання майна в лізинг тощо, інвестиційний прибуток, вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна, інші доходи, доходи ФОП та доходи, отримані фізособою-незалежником.

Наказ № 174 опубліковано в виданні «Офіційний вісник України» від 26.07.2022 р. № 57 і набрав чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування.

Про це повідомило ГУ ДПС у Дніпропетровській області.