вгору

Другий ліміт у витязі з СЕА ПДВ: причини виникнення показника

Нагадуємо, що правові основи функціонування системи електронного адміністрування (далі – СЕА ПДВ) регулюються ст. 200-1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та регламентуються Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

При цьому, з урахуванням змін, внесених до ПКУ Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. № 1797-VIII, зокрема ст. 200-1 ПКУ доповнено п. 200-1.9. За цією нормою, якщо у платника податку загальна сума податкових зобов’язань, зазначених ним у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, перевищує суму ПДВ, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних (далі – ПН/РК), зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) (Sперевищ), а сума, визначена п. 200-1.3 ПКУ (SНакл) є недостатньою для реєстрації таким платником ПН/РК за звітні періоди виникнення такого перевищення, платник податку має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН на суму податку, що дорівнює значенню показника SПеревищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов’язань за періоди починаючи з 01.07.2015 р. (включаючи податкові зобов’язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов’язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника SПопРах незалежно від значення показника SНакл, визначеного відповідно до п. 200-1.3 ПКУ.

Платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абз. першим п. 200-1.9 ПКУ, тільки ПН/РК за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН (Sперевищ).

Після реєстрації таких податкових накладних в ЄРПН у СЕА ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника SПеревищ за звітний період, в якому було складено таку ПН. За результатами такого перерахунку показник SПеревищ зменшується на суму ПДВ, вказану в зареєстрованій в ЄРПН ПН/РК, та, відповідно, на таку суму податку збільшується значення показника SНаклВид. Зазначена інформація відображається у витязі з СЕА ПДВ.

Про це повідомило ГУ ДПС у Дніпропетровській області.