вгору

Фермерам постраждалих від війни регіонів пролонгували кредити

За даними Мінагрополітики, Уряд ухвалив рішення щодо пролонгації державних портфельних гарантій для кредитування фермерських господарств, які втратили потенційне заставне майно через воєнні дії. Відповідну постанову №477 Кабінет Міністрів прийняв на черговому засіданні 30.04.2024 р. та вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам. 

Згідно з документом фермерські господарства, які до 2022 р. отримали кредити і які розташовані на ТОТ або де ведуться активні бойові дії, можуть відстрочити їх повернення до 31.12.2025 р. 

Заявки від фермерів для продовження кредитування прийматимуть через Державний аграрний реєстр. 

Зазначається, що це дуже важливе рішення для аграріїв, яке дозволить їм пролонгувати кредити, взяті до 24.02.2022 р., що стимулюватиме розвиток і відновлення агросектору. 

Також норми порядку приведено у відповідність із законами України «Про адміністративну процедуру» та «Про державну підтримку сільського господарства України»

Окрім цього, за даними Мінекономіки Кабмін переглянув деякі параметри програми «Доступні кредити 5-7-9%». Зокрема, знижено максимальну суму кредитування на цілі фінансування оборотного капіталу до 5 млн грн. Ліміти на інвестиційні цілі залишаються без змін, зокрема для підприємств переробної промисловості вони становлять 150 млн грн. 

Крім того, Уряд змінив ліміт кредитування галузі тваринництва, збільшивши його до 150 млн грн. 

Про це інформує прес-служба Апарату ВРУ.