вгору

Форма Декларації з рентної плати збільшиться на один додаток: з’явився проєкт

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення Змін до форми Податкової декларації з рентної плати» (далі – проєкт Наказу).

Що передбачено?

Згідно з пояснювальною запискою проєкт Наказу розроблено з метою забезпечення прав платників рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – рентна плата), які видобувають вуглеводневу сировину в умовах виконання угод про розподіл продукції (далі – Угод), щодо декларування податкових зобов’язань з рентної плати відповідно до вимог ст. 338 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Нагадуємо, цією статтею встановлено особливості справляння рентної плати під час виконання Угоди.

Чинна форма декларації з рентної плати містить, зокрема, розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини (додаток 2-1 до Декларації). Для таких платників рентної плати податковим (звітним) періодом визначено календарний місяць. Це не відповідає встановленому п. 338.1 ПКУ порядку справляння рентної плати інвесторами (операторами) під час виконання Угод.

Проєктом Наказу пропонується доповнити форму декларації новим додатком 2-2 «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції». Цим додатком буде забезпечено умови виконання норми ст. 338 ПКУ щодо декларування податкових зобов’язань з рентної плати інвестором (оператором) за Угодою, податковим (звітним) періодом для якої визначено календарний квартал, та відображення показників такого розрахунку у декларації.

Планується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.