вгору

ФСС планують приєднати до ПФУ: законопроект № 3663

05.09.2022 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в умовах воєнного стану.

Комітет переглянув власне рішення щодо проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України від 21.07.2022 р. № 3663 (друге читання).

На сайті ВРУ повідомлено, що доопрацьований Комітетом законопроект № 3663 пропонує, зокрема, приєднати Фонд соціального страхування України до Пенсійного фонду України.

До законопроекту для підготовки його до другого читання було внесено 919 пропозицій та поправок, що надійшли від народних депутатів України різних фракцій та груп.

Згідно з зауваженнями Головного юридичного управління ВРУ викладений у новій редакції Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фактично змінює систему управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, визначену діючим законодавством. Зокрема, передбачається припинити Фонд соціального страхування України як юридичну особу та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України.

Таким чином, функції соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання будуть передані до Пенсійного фонду України і його територіальних органів.