вгору

Функції та повноваження податкового керуючого зазнають змін: є проект наказу

ДПС повідомила про оприлюднення проекту наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку призначення та звільнення податкового керуючого з визначенням його функцій та повноважень» (далі – проект наказу).

Проект наказу розроблено на виконання Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» від 12.01.2023 р. № 2888-ІХ (далі – Закон № 2888).

Нормативним актом пропонується внести зміни до Порядку призначення та звільнення податкового керуючого з визначенням його функцій та повноважень, затвердженого наказом Мінфіну від 25.05.2017 р. № 529, щодо функцій та повноважень податкового керуючого стосовно таких інструментів, як:

  • стягнення коштів платника з рахунків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачів платіжних послуг, електронних гаманців в емітентів електронних грошей, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини;
  • зупинення видаткових операцій на рахунках/електронних гаманцях такого платника податків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей;
  • накладення арешту на цінні папери та/або кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, іншій фінансовій установі, небанківського надавача платіжних послуг, емітента електронних грошей.

Планується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом № 2888 (останній набере чинності 01.04.2023 р. – ред.).