вгору

Гарантійні зобов’язання в електронному вигляді: закон прийнято

ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України “Про захист прав споживачів” щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді» (законопроєкт № 4185 від 02.10.2020 р.).

Як зазначено у пояснювальній записці, цей нормативний акт передбачає діджиталізацію бізнес-процесів та покращення сервісу, що надається споживачу при гарантійному обслуговуванні товарів.

Законом встановлено на законодавчому рівні надання експлуатаційних документів в електронному вигляді при гарантійному обслуговуванні товарів.

А саме, ст. 7 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1023-XII доповнено п. п. 10-12, де зазначено наступне.

СГ може надавати споживачеві доступ до експлуатаційних документів на технічно складні побутові товари (паспорта або будь-якого іншого документа, що додається до товару) в електронному вигляді на офіційному вебсайті виробника. Однак, на вимогу споживача, продавець повинен надати експлуатаційні документи на технічно складні побутові товари (паспорт або будь-який інший документ, що додається до товару) в паперовому вигляді.

У разі надання гарантійних зобов’язань в електронному вигляді виробник забезпечує можливість реєстрації придбаного товару на офіційному вебсайті виробника в установленому ним порядку. Таку реєстрацію, на прохання споживача, продавець має здійснити самостійно під час продажу такого товару.

Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів визначається КМУ.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.