вгору

Хто з платників єдиного податку буде застосовувати РРО?

Звертаємо увагу платників єдиного податку! Планується звузити коло тих єдинників, яким дозволено здійснювати готівкові розрахунки без РРО.

Так, проектом Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг від 29.08.2019 № 1073 пропонується виключити з п. 296.10 ПКУ платників єдиного податку другої - четвертої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.

Нагадаємо, що цим пунктом визначені платники єдиного податку, які не зобов’язані використовувати РРО. До таких зараз належать:

  • платники єдиного податку 1 групи;
  • платники єдиного податку 2-4 груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн. Крім платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Отже, змінами пропонується залишити виняток щодо використання РРО лише для платників єдиного податку 1 групи. Всі інші платники єдиного податку, незалежно від отриманих доходів, повинні будуть застосувати РРО.

Водночас проект доповнює Перехідні положення ПКУ (підрозділ 10 розділу XX) такою нормою: тимчасово з 01 січня до 31 грудня 2020 року (включно) РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку 2-4 груп (ФОП), незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн., крім платників єдиного податку, які здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних  послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • реалізацію уживаних товарів;
  • діяльність із забезпечення стравами та напоями (в тому числі діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування, постачання готових страв, обслуговування напоями, діяльність у сфері громадського харчування), якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів, надання інших послуг бронювання та пов'язану з цим діяльність;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування;
  • реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів при продажу яких застосування РРО та/або програмних РРО є обов’язковим відповідно до переліку, який затверджується Кабміном.

У разі перевищення у визначеному періоді обсягу доходу понад 1000000 грн. застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО та/абопрограмного РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Таким чином, платникам єдиного податку 2-4 груп – ФОП, обсяг доходу яких не перевищує 1 млн. грн. та які не торгують вищеперерахованими видами товарів (послуг), тимчасово, на один рік (з 01.01.2020 по 31.12.2020 року), дозволяється здійснювати розрахункові операції без РРО. З 1 січня 2021 року вони повинні будуть застосовувати РРО у загальному порядку.